Svarthavren har vært dyrket i Norge siden før vikingtiden, og er optimalt tilpasset det norske klimaet.
Svarthavre er en egen havreart med en annen ernæringsmessig sammensetning enn den vanlige hvite havren. Det er cirka 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater i svarthavre enn i vanlig hvit havre. Svarthavren er også mer motstandsdyktig mot sykdommer, noe som gir renere produkter enn vanlig havre. Vi trenger nemlig ikke å sprøyte kornet vårt. Svarthavre har ellers fått navnet sitt på grunn av fargen på det ytterste skallet som er sort (se bilde). Det finnes faktisk både hvit, gul, rød og svart havre, og det vanligste er hvit havre.
Unikt i verden
– Så vidt vi kjenner til er vi de eneste i verden som lager havregryn av svarthavre, en havresort som i våre øyne er det sunneste og beste. På Tveter går i Østfold ville vi ta frem igjen dette gamle urkornet fordi vi ville lage verdenes beste havregryn av dette helt unike råstoffet.
Hvorfor forsvant svarthavren?
Svarthavren ble nærmest utradert på kort tid da man begynte å importere hvit havre fra Tyskland for omtrent 150 år siden. Dette var fordi den hvite havren gir mye mer avling på målet enn svarthavren.
Heldigvis har svarthavrearten overlevd i elitetravhestmiljøet hvor denne havrearten er blitt brukt til hester som skal yte det lille ekstra.
«Svarthavre har cirka 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater kontra vanlig hvit havre.»
To varianter av svarthavre
Av dette unike kvalitetsråstoffet lager vi i Den Sorte Havre to typer havregryn; valset havre og kuttet havre (steel cut havre).
– Begge våre varianter av urkornet svarthavre består av 100% fullkorn. Forskjellen i konsistensen gjør likevel at de smaker og oppleves ganske forskjellig.