
Mange tror Steel Cut gryn må kokes, det stemmer ikke. Man kan også lage kjøleskapsgrøt av Steel Cut gryn. De må ligge litt lenger i bløt enn lettkokte gryn, men til gjengjeld gir det deg mer tyggemotstand og struktur i grøten.
Basisoppskriften er:
Ha Steel Cut gryn i en bolle/kjele med lokk (ca 1 dl per posjon)
La Steel Cut gryn stå med mer enn dobbelt så mye vann som gryn i kjøleskapet med lokk over natten
Hell av vannet på morgenen. Bruk gjerne et kjøkkenhåndkle til å knyste av vannet. De kalde trukne havregrynene kan nå holde seg med lokk i kjøleskapet i over en uke og kan brukes til frokost hele uken.
Anne Lytomt Hagen
Skrevet kl 00:00h, 07 novemberJeg har gode erfaringer med produkter fra “DEN SORTE HAVRE”! Men er skeptisk til kjøleskapsgrøt på STEEL CUT. Hva skjer med de vannløslige B-vitaminene når vi heller/vrir av vannet?? Kaster vi da verdifulle B-vitaminer? Jeg lurer også på om Betaglukanene er vannløslige?
Fredrik Zeiner
Skrevet kl 19:24h, 28 novemberHei Anne
Ja, både B-vitaminer og betaglukaner er vannløselige. Vi har ikke gjort noen målinger, men skulle vel anslå at det er minst 80% er igjen….
Betaglukanene er viktige for å få ned både kolesterol i blodet og for å stabilisere blodsukker – holder deg mett lengre.
juni Dahl
Skrevet kl 13:05h, 22 februarKan man bruke det vannet man tar av i matlaging?
Fredrik Zeiner
Skrevet kl 21:39h, 15 marsDet vil være nyttestoffer i dette vannet som evt. kan nyttiggjøres i videre matlagning, men mindre enn hvis du koker opp grynene og så skyller av.
Oddbjørg Lunde
Skrevet kl 19:44h, 15 marsSkal jeg først legge havren i vann for så å lage 1 del havre og 1 del melk for at det skal bli kjøleskapsgrøt?
Fredrik Zeiner
Skrevet kl 21:51h, 15 marsI denne oppskriften siler man av vannet etter at grynene har stått og svellet i kjøleskapet over (for eksempel) natten. Deretter blander man de kalde svellede grynene med litt yoghurt, tjukkmelk eller vispet kokosmelk. Søtes gjerne med honning.
Alex
Skrevet kl 20:05h, 24 marsKan en ikke spise opp kjøleskapesgrøten dagen etter slik som en tilberede kvelden før. Med vannet?
Og feks. med vann og tilsette bær, frykt etc…?
Den Sorte Havre
Skrevet kl 10:00h, 20 aprilMan kan absolutt spise den med vannet og bare helle av overskuddsvannet (som evt. ikke har trukket inn i kornene). Det er litt opp til den enkelte hvilken konsistens man liker og hvor bløt man vil ha den.
Fredrik Zeiner
Skrevet kl 21:24h, 15 marsDet vil være nyttestoffer i dette vannet som evt. kan nyttiggjøres i videre matlagning, men mindre enn hvis du koker opp grynene og så skyller av.
Thorleif Ellestad
Skrevet kl 22:00h, 19 aprilHvis man etter at grynene har ligget i vann over natten fyller på lit melk sammen med overskuddsvannet og koker
på svak varme til vann og melk er kokt inn , vil man da få en fyldigere og bedre grøt uten å tape helseeffekten.?
Kankje blande 50 50 lettkokte sorte havre?
Den Sorte Havre
Skrevet kl 10:02h, 20 aprilHvis du vil beholde alt vannet høres det ut som et godt tips å “fylle ut”” med litt lettkokte gryn til man oppnår ønsket konsistens. Dette skal jeg jammen prøve selv :-).
Lina Hammarset
Skrevet kl 23:07h, 25 aprilKan eg gi det til baby som er 6 mnd? Vist eg kan, korleis eg må lage det til baby?
Den Sorte Havre
Skrevet kl 11:08h, 09 oktoberHavregrøt, både kald og varm, er god baby mat. For de minste babyene kan det være en ide og starte med en glattere grøt med moe mindre struktur.
Tone Plassen
Skrevet kl 13:17h, 30 juniTenkte å prøve å legge i bløt natten over som beskrevet her, men neste morgen tilsette chiafrø (eller noe annet som trekker til seg fuktighet) og vente i ytterligere 20 min til de er svellet og vannet trukket opp. Da blir det en kombinasjon av “langtrukket” og “korttrukket” kjøleskapgrøt, og man unngår å helle bort verdifulle næringsstoffer, og grøten forblir “raw”.
Den Sorte Havre
Skrevet kl 00:00h, 04 juliHøres ut som en bra og interessant blanding!