Kjølskapsgrøt på Steel Cut

Mange tror Steel Cut gryn må kokes, det stemmer ikke. Man kan også lage kjøleskapsgrøt av Steel Cut gryn. De må ligge litt lenger i bløt enn lettkokte gryn, men til gjengjeld gir det deg mer tyggemotstand og struktur i grøten.

 

Basisoppskriften er:

Ha Steel Cut gryn i en bolle/kjele med lokk (ca 1 dl per posjon)
La Steel Cut gryn stå med mer enn dobbelt så mye vann som gryn i kjøleskapet med lokk over natten
Hell av vannet på morgenen. Bruk gjerne et kjøkkenhåndkle til å knyste av vannet. De kalde trukne havregrynene kan nå holde seg med lokk i kjøleskapet i over en uke og kan brukes til frokost hele uken.

 

Blandes med litt yogurt, bær, syltetøy, honning eller nøtter etter smak. Vår favoritt er å blande inn litt naturell gresk yoghurt med presset sitron, litt revet sitronskall og litt sukker. Dette smaker herlig friskt.
13 Kommentarer
  • Anne Lytomt Hagen
    Skrevet kl 00:00h, 07 november Svar

    Jeg har gode erfaringer med produkter fra “DEN SORTE HAVRE”! Men er skeptisk til kjøleskapsgrøt på STEEL CUT. Hva skjer med de vannløslige B-vitaminene når vi heller/vrir av vannet?? Kaster vi da verdifulle B-vitaminer? Jeg lurer også på om Betaglukanene er vannløslige?

    • Fredrik Zeiner
      Skrevet kl 19:24h, 28 november Svar

      Hei Anne

      Ja, både B-vitaminer og betaglukaner er vannløselige. Vi har ikke gjort noen målinger, men skulle vel anslå at det er minst 80% er igjen….

      Betaglukanene er viktige for å få ned både kolesterol i blodet og for å stabilisere blodsukker – holder deg mett lengre.

  • juni Dahl
    Skrevet kl 13:05h, 22 februar Svar

    Kan man bruke det vannet man tar av i matlaging?

    • Fredrik Zeiner
      Skrevet kl 21:39h, 15 mars Svar

      Det vil være nyttestoffer i dette vannet som evt. kan nyttiggjøres i videre matlagning, men mindre enn hvis du koker opp grynene og så skyller av.

  • Oddbjørg Lunde
    Skrevet kl 19:44h, 15 mars Svar

    Skal jeg først legge havren i vann for så å lage 1 del havre og 1 del melk for at det skal bli kjøleskapsgrøt?

    • Fredrik Zeiner
      Skrevet kl 21:51h, 15 mars Svar

      I denne oppskriften siler man av vannet etter at grynene har stått og svellet i kjøleskapet over (for eksempel) natten. Deretter blander man de kalde svellede grynene med litt yoghurt, tjukkmelk eller vispet kokosmelk. Søtes gjerne med honning.

      • Alex
        Skrevet kl 20:05h, 24 mars Svar

        Kan en ikke spise opp kjøleskapesgrøten dagen etter slik som en tilberede kvelden før. Med vannet?
        Og feks. med vann og tilsette bær, frykt etc…?

        • Den Sorte Havre
          Skrevet kl 10:00h, 20 april Svar

          Man kan absolutt spise den med vannet og bare helle av overskuddsvannet (som evt. ikke har trukket inn i kornene). Det er litt opp til den enkelte hvilken konsistens man liker og hvor bløt man vil ha den.

  • Fredrik Zeiner
    Skrevet kl 21:24h, 15 mars Svar

    Det vil være nyttestoffer i dette vannet som evt. kan nyttiggjøres i videre matlagning, men mindre enn hvis du koker opp grynene og så skyller av.

  • Thorleif Ellestad
    Skrevet kl 22:00h, 19 april Svar

    Hvis man etter at grynene har ligget i vann over natten fyller på lit melk sammen med overskuddsvannet og koker
    på svak varme til vann og melk er kokt inn , vil man da få en fyldigere og bedre grøt uten å tape helseeffekten.?
    Kankje blande 50 50 lettkokte sorte havre?

    • Den Sorte Havre
      Skrevet kl 10:02h, 20 april Svar

      Hvis du vil beholde alt vannet høres det ut som et godt tips å “fylle ut”” med litt lettkokte gryn til man oppnår ønsket konsistens. Dette skal jeg jammen prøve selv :-).

  • Lina Hammarset
    Skrevet kl 23:07h, 25 april Svar

    Kan eg gi det til baby som er 6 mnd? Vist eg kan, korleis eg må lage det til baby?

    • Den Sorte Havre
      Skrevet kl 11:08h, 09 oktober Svar

      Havregrøt, både kald og varm, er god baby mat. For de minste babyene kan det være en ide og starte med en glattere grøt med moe mindre struktur.

Skriv en kommentar

VINN EN GRATIS POSE MED HAVREGRYN

VINN EN GRATIS POSE MED HAVREGRYN

Vi trekker ut én heldig vinner hver måned blant leserne av vårt nyhetsbrev som vil få tilsendt en gratis pose med havregryn! I tillegg får du vite om rabatter og nyheter i nettbutikken vår, samt en ny oppskrift på hva du kan bruke Den Sorte Havre til annenhver uke.

Gratulerer! Du er meldt på.