Kjøleskapsgrøt på lettkokte gryn

Kjøleskapsgrøt eller «over night oats» er grøt som lages ved å la havregryn stå å trekke væske gjerne kaldt og med lokk. Dette er en optimal prosess for å bevare alle de gode næringsstoffene i havregrynet, samtidig som det tar bort den litt melne smaken man ofte får ved å spise havregryn naturell med f.eks. melk og syltetøy. Mange har blitt forelsket i kjøleskapsgrøt som den ideelle frokosten siden grøten lager seg selv gjennom natten og er klar til å spises som frokost (eller man kan ta den med seg på jobben skulle man ha dårlig tid).

 

Basisoppskriften er:

2 deler havregryn (f.eks 1 dl havregryn) Den Sorte Havre – lettkokt havregryn
1 del eplejuice (f.eks 0,5 dl norsk eplejuice som gjerne er litt syrlig)
1 del melk (f.eks 0,5 dl ekstra lett)

 

Til en person, mengde i parentes. Man blander bare sammen ingrediensene og setter i en plastboks med lokk i kjøleskapet over natten. Dette gir en basis man kan ha frisk frukt på – f.eks. litt eplebiter og gjerne med litt yoghurt eller biola på. Nøtter eller granola er også veldig godt å ha på. Jeg foretrekker å eventuelt ha yoghurt/biola på morgenen og ikke la den stå i grøten over natten ettersom dette gir en mye saftigere resultat, men her er det smak og behag. Hvis man skal ha i litt mer smak i basisgrøten velger jeg ofte å ha i litt tørket frukt som vil svelle opp med havregrynet over natten, slik som rosiner, tørkede aprikoser eller tørkede tranebær. Nettopp de uendelige variasjonene vi kan lage med denne grøten gjør at dette er en ideell start på dagen både for den som skal trene litt, eller den som ønsker å spise sunt og beholde metthetsfølelsen helt frem til en sen lunch. Denne grøten holder seg ca ett døgn i kjøleskap.